Natuurmonumenten

Ontdek de Sprengenberg

Herberg de Pas is partner van Natuurmonumenten. Natuurmonumenten bezit en beheert meer dan 108.000 hectare Nederland. Zij maken zich sterk voor alle natuur die nog over is. En voor de nieuwe natuur die er nog gaat komen in Nederland. Niet alleen in de gebieden die zij beheren, maar ook daarbuiten. 

Natuur is belangrijk voor ons mensen. De grote vraag is of we bereid zijn om iets terug te doen voor die natuur. Als de natuur er voor ons allemaal is, dan zijn we er toch allemaal voor de natuur?

Ga voor informatie naar http://www.natuurmonumenten.nl


De Sprengenberg


In alle seizoenen is het genieten op de Sprengenberg. Kom je in mei dan zie je de kleuren van azalea’s en rododendrons. Het goudgele graan wuift in juni en juli over de akkers. Als je geluk hebt zie je een ree opduiken uit het graan. In augustus en september zijn de uitgestrekte heidevelden op hun mooist en geniet je van de bloeiende struikheide. Sneeuwt het in de winter? Dan kun je hier natuurlijk geweldig sleetje rijden.

De blikvanger van de Sprengenberg is de Palthetoren. Toenmalige eigenaar Van Wulfften Palthe bouwde de Palthetoren in 1898 als jachtslot. In eerste instantie bouwde hij een achtkantige koepel. In 1903 is de sprookjesachtige toren met sterrenobservatorium gebouwd. Het gebouw is prive-bezit en in eigendom van Stichting Huis Bergh. De Sprengenberg is een glooiend landschap met prachtige vergezichten. Hier kun je urenlang ronddwalen over de heide. Vanaf augustus is het hier extra genieten, want dan staat de heide in bloei.

Open je zintuigen. Eerst ruik je de geur van nectar.
Daarna hoor je bijen zoemen.

Even later klinkt het onmiskenbare blaten van een schaap.